PRAKTIČNE INFORMACIJE

Okupljanje svih učesnika i volontera je na Autobuskoj stanici u Somboru:

 1. Grupa: ponedeljak, 4. jula 2016. godine,u 10h.
 2. Grupa: ponedeljak, 11. jula 2016. godine, u 10h.

Svi učesnici i volonteri, u pratnji vodiča, imaju organizovan prevoz minibusom do kampa u Bačkom Monoštoru.

Isto važi i za povratak. Nakon završetka Kampa zakazan je kolektivni polazak iz Bačkog Monoštora za Sombor, takođe do autobuske stanice.

 1. Grupa: u petak, 8. jula 2016. godine,  u 17 časova.
 2. Grupa: u petak, 15. jula 2016. godine,  u 17 časova.

Pogledajte mapu na: https://goo.gl/0B2Zy1

TROŠKOVI

Troškovi koji su pokriveni:

 1. Petodnevni smeštaj sa punim pansionom (doručak, ručak, večera i dve užine) u okviru kampa Crvenog krsta u Bačkom Monoštoru;
 2. Celodnevni program sportskih, kreativnih, ekoloških, jezičkih i dr. aktivnoti vođenih od strane stučnih lica;
 3. Prevoz od Sombora do kampa i nazad;
 4. Zdravstvena zaštita i kolektivno osiguranje učesnika i volontera kampa;
 5. Materijal za rad tokom programskih aktivnosti;
 6. Izlet katamaranom „Lađica Tatjana“ do Bezdana (vožnja lađom, zaštitni prsluci, učionica na vodi, kviz za decu i vodič);
 7. Poklon paket za učesnike, volontere i saradnike (majica, hemijska, blokčić, bedž, eko-torba, kačket i dr.);
 8. Diploma/zahvalnica za učešće na kampu.

Troškovi koji nisu pokriveni:

 1. Putni troškovi dolaska učesnika od mesta stanovanja do Sombora;
 2. Putni troškovi povratka učesnika iz Sombora do mesta stanovanja.
Kamp Zelena Prica program

MESTO BORAVKA I ISHRANA

Petodnevni boravak u prirodi, odvijaće se na prostoru udaljenom dvadesetak kilometara od Sombora, u okviru kampa Crvenog krsta u Bačkom Monoštoru, prostoru koji poseduje idealne uslove za boravak dece u zdravom prirodnom okruženju, daleko od gradske sredine.

Kamp Crvenog krsta obuhvata bezbedan prostor za boravak, rad, održavanje kolektivne higijene, ishranu. Kamp čine brvnare/kućice sa 4 ležaja, sanitarni čvor za održavanje lične higijene sa tuš kabinama, kao i spoljni solarni tuševi, sportski tereni za fudbal, odbojku, sto za stoni tenis, 10 kompjutera sa ADSL priključkom, zatvoren prostor za realizaciju različitih tipova aktivnosti unutra, učionica na otvorenom, te prostrana trpezarija.

Zeleni meni iskreirala je Bojana Koberski, nutricionista, bazirajući ga na jelovniku za 5 dana boravka u Kampu. Recepti su zdravi, sezonski i sadrže nutritivne vrednosti potrebne da deca budu aktivna i zdrava. U produžetku teksta Vam predstavljamo isečak iz jelovnika, za utorak, koji obuhvata 5 dnevnih obroka. Energetska vrednost dnevnih obroka u proseku iznosi 2200 Kcal. 

NAPOMENA: Svaki roditelj čije dete bude učesnik Kampa Zelena Priča, pre početka  kampa popuniće prijavni formular sa važnim informacijama, koje će između ostalog sadržati i informacije o ishrani, alergijama i sl.

OSIGURANJE, BEZBEDNOST I ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Saradnja sa Crvenim krstom, u čijem kamp naselju će biti realizovan kamp, podrazumeva, kako kolektivno osiguranje učesnika kampa, tako i njihovu zdravstvenu zaštitu za vreme trajanja kampa. Crveni krst kao davalac usluga obavezuje se da će obezbediti gore navedeno. Pre početka kampa svi učesnici tj. njihovi roditelji dobiće da popune anketni listić sa važnim informacijama koje se tiču zdravstvene bezbednosti dece tokom kampa (da li su deca alergična na nešto, da li primaju neku medikamentnu terapiju i sl.)

U slučaju neodgovarajućih vremenskih prilika (zahlađenje, kiša i sl.) ekološki kamp Crvenog krsta pruža dovoljno prostornih kapaciteta za odvijanje programskih aktivnosti (radionica) u zatvorenom prostoru. Međutim, vremenske prilike nas neće sprečiti da boravimo na otvorenom prostoru što je više moguće, jer ćemo svakom učesniku i volonteru obezbediti kabanice, a i pripremiti ih unapred šta je sve potrebno poneti na kamp (npr.  toplija odeća, čizme i sl.)

Kako bi Kamp bio bezbedno mesto za decu, predvideli smo učešće 6 volontera, koji bi zajedno sa članovima projektnog tima brinuli o bezbedonosnim i drugim potrebama dece.

U toku procesa odabira volontera učestvuje Psihološki centar SELF koji će sprovesti obuku u trajanju od 15 sati, finalnu selekciju  i evaluaciju. Saradnja sa Crvenim krstom, u čijem kamp naselju će biti realizovan kamp, podrazumeva i kolektivno osiguranje učesnika Kampa. Na preporuku upravljača Kampa Crvenog krsta izbegavaće se voda, zbog najvećeg rizika.

Kamp Zelena Prica program

SELEKCIJA UČESNIKA I VOLONTERA

Ekspertske psihološke usluge za pripremu realizacije Kampa Zelena Priča i selekcije dece i volontera sprovodiće psiholozi: prof. dr Ivan Jerković i diplomirani psiholog – master Dragana Brdarić.

Učesnici kampa mogu biti deca uzrasta 11 i 12 godina, koja žive na teritoriji Opštine Sombor. Prijave će biti moguće putem veb sajta www.kampzelenaprica.org ili kod pedagoga i direktora osnovnih škola. Predviđena je psihološka procena i selekcija prijavljene dece koju će sprovesti Psihološki centar SELF u saradnji sa školskim nastavnicima i pedagozima.

***

Volonteri kampa mogu biti mladi uzrasta od 18 do 30 godina, trenutni ili svršeni studenti Pedagoškog, Filozofskog (smer pedagogija i psihologija), Medicinskog i Biološkog fakulteta.

Pre početka Kampa volonteri su u obavezi da prođu trodnevni obuku koju će sprovesti Psihološki centar SELF.

Kriterijumi selekcije volontera su sledeći:

>>> trenutni ili svršeni studenti Pedagoškog, Filozofskog (smer pedagogija i psihologija), Medicinskog i Biološkog fakulteta

>>> 18-30 godina starosti

>>> plivači

>>> mogućnost učešća u trodnevnoj obuci

>>>mogućnost prisustvavanja 5 radnih dana na kampu

>>>iskustvo u radu sa decom

>>> volontersko iskustvo

PODSETNIK – šta poneti na kamp?

 1. Medikamenti – Ukoliko dete prima određenu terapiju, obavezno spakovati sve neophodne medikamente;
 2. Toplije odevne kombinacije (duks, trenerka, jakna i sl – može da padne kiša, a noći umeju da budu prohladne);
 3. Peškiri – više komada (za kupanje na kanalu i za ličnu upotrebu);
 4. Pidžama;
 5. Krema za sunčanje;
 6. Sredstvo protiv komaraca;
 7. Kupaći kostim, dva komada;
 8. Papuče za sobu, papuče za napolje;
 9. Patike za sportsko-rekreativne aktivnosti, rezervne patike, obuću za slučaj eventualne kiše;
 10. Fen za kosu;
 11. Zdravstvenu knjižicu (overenu) ;
 12. Ostalo – stvari za liču higijenu (sapun, pasta za zube, četkica za zube itd), garderoba i sl. kao na običnim putovanjima, rekreativnim nastavama i ekskurzijama);
 13. Instrumente, ako neko svira.

Ne treba nositi

 • Vredne stvari;
 • Veliku količinu novca;
 • Hranu i grickalice.